Siitosmunat


SIITOSMUNAKAUSI 2017 ON PÄÄTTYNYT. 

Seuraavan kerran munia haudottavaksi on saatavilla jälleen joulu-tammikuun koehaudontojen jälkeen. Lisätietoja ja varaukset: siltajoensirkus@gmail.comKaikkien myyntiin kerättävien parvien munat on testihaudottu ja pyydään lähetetyistäkin munista itävyys ja kuoriutumistietoja, pitääkseni yllä tietoisuutta parvien tuottavuudesta ja kuoriutuvien tipujen elinvoimaisuudesta. 

Kaikki siitosparvet ovat iältään soveltuvia, eli munia ei kerätä liian nuorilta eikä ikälopuilta. Myös ruokinnan kanssa teen paljon töitä, että saan taattua elinvoimaiset ja vahvat tiput. Neuvon myytävien munien haudonnassa, mikäli esim maransien tai viiriäisten haudonta ei ole ostajalle aiemmin tuttua. En suosittele aloittamaan haudontaharrastusta näiden rotujen munista, vaan esim helpommista, vaikkapa maatiaisista tai kääpiökocheista.

Postitan munat särkyvänä pakettina, jolloin postimaksun 9,90€, lisäksi tulee särkyvänä maksu 10€ ostajan maksettavaksi. Pakkaan munat parhaani mukaan ja kovien pakkasten aikaan munia ei postiteta. Munat voi myös noutaa sovittuna aikana Siltajoelta. Noudetuista munista annan 10% alennuksen.

Osaan siitosmunista on lyhyt varausjono. Ilmoittaudu varauslistalle, rodusta riippuen saat munasi parin viikon sisään. Otan varaajaan yhteyttä kun munat alkavat olla postituskunnossa, että onko vielä tarvetta tai onko hautomakone vapaana. Mikäli kyseinen varaaja ei pysty juuri tuolloin munia vastaanottamaan, niin kyselen listassa seuraavalta.
Kyselyt ja varaukset sähköpostitse: siltajoensirkus@gmail.com

 

Maransin siitosmunat

Haudontojen perusteella maransin munien itävyys on ollut 80-100%. Haudontoja on tehty kevään 2017 aikana niin Siltajoella kuin postitetuistakin munista. Huomaathan, että postitettujen munien itävyys VOI olla heikompi johtuen Postin munien käsittelystä.

Parven väritys on Black Copper, mutta joku kanoista periyttää värivirhettä. Poikasissa on ollut niin Wheattia kuin ihan värivirheellistä Black Copperiakin. Muut kanat periyttävät väripuhdasta Black Copperia. Emoparven ikä on siitokseen otollinen ja ruokinta on siitosmunien keruuta varten optimoitua, joten odotettavissa on vahvoja ja hyvinvoivia tipuja. 

Parvesta tulee munia värikartan 4 ja 5 mukaisia, sekä hieman vaaleampia. Kerään vain kaikista tummimmat munat myytäväksi siitosmunina. Kukko Marde on kuoriutunut tummasta munasta, joten odotus poikasten aikanaan munimille munille on myös tumma munankuoren väri. 

Munat ovat 3,00€/kpl. Mukaan tulee myös ohjeistus maransin munien haudonnan kosteuksista, joilla olen saanut rodulle tyypilliset kuoriutumisongelmat selätettyä. Ohjeet on testattu myös toisten hautojien toimesta.Kääpiökochin siitosmunat

Pieniä eriä kääpiökochien munia 2,50€/kpl.

Parvessa sininen kukko ja sininen friseerattu kukko. Munivat kanat splashit, siniset ja musta.

Silkkikanan siitosmunat

Pieniä eriä silkkien siitosmunia 3,00€/kpl. 

Parvessa valkoinen friseerattu kukko ja kanoja mustia ja valkoisia. Osalla kanoista on partaa. Osaan poikasista periytyy siis friseerattu silkkikarva ja partaa, osaan "pelkkä" silkkikarva. 

Friseerattu karva on kihartuva ja friseesilkki onkin jos mahdollista niin tavallista silkkiä vieläkin pörröisempi tapaus. Kerrassaan ihanan syliteltävä ja siliteltävä ilmestys. Kuvassa silkkien pääkukko Hyrris Hyrräri.

Silkkikanoista voit lukea tarkemman rotuesittelyn Vieraskynä Jenni Tanskasen kirjoittaman tästä

 

Friikkisirkus

Friseeprojektissa syntyy hauskan näköisiä ja ostajienkin mukaan ihmeen kesyjä tyyppejä. 

Projektin pääkukko Hömppis on esimerkillinen isä ja Hömppiksen poikienkin kuulen pitävän tipuistaan huolta ja kohtelevan kanasiaan kivasti. Eli tähän mennessä oikein onnistunut projekti kukkojen kasvatuksen suhteen. Toisinaan joku Hömppiksen beibeistä erehtyy olemaan jopa kana

Kun toivot parveesi mukavaa, kiharasulkaista hömpöttelijää niin mä munat ovat sinua varten! Värejä pömpiäisissä on pääasiassa valkoinen, harmaa, splash, cuckoo ja musta, kooltaan kasvavat pieniksi tai keskikokoisiksi. Varpaita emoparven viipottajissa löytyy 4-5, partoja ja tukkia viuhuu kuin vilkkilässä kissoja

Munien värit vaihtelevat puhtaan valkoisesta, sinivihreään, vihreään ja vaaleanpunertavaan. Kerään friikkisirkus-kennoon mahdollisimman kattavan otannan erilaisten taiteilijoiden tuotoksia. Munat 1,50€/kpl.

Friseeprojektista voit lukea tarkemmin täältäLihaviiriäisiä

Lihaviiriäisiä kasvatetaan Siltajoella kolmesta eri sukulinjasta. Olen nimennyt linjat värityksen perusteella: Vaalea, Ruskea ja Punainen. Lisäksi on väriprojekti Perl Fee, jossa lintujen koko on tällä hetkellä jotain japaninviiriäisen ja lihaviiriäisen väliltä. Kaikkia sukulinjoja on useampi parvi esim Vaaleaa linjaa löytyy valkoisten, harmaiden ja kullan sävyjen parvet, Perl Fee projektiin on osanottajia tullut Vaaleasta linjasta, johon nimestään huolimatta syntyy myös riistan värisiä lintuja. Mikä sateenkaarisirkus tämä onkaan! 

Ostaja saa niin halutessaan kunnon tujauksen eri geenejä rikastuttamaan omaa lihaviiriäisten perimäänsä. Merkitsen munat parvittain. 
Itävyydet vaihtelevat parvittain ja heikon itävyyden munia ei kerätä haudontaan ja/tai kukko vaihdetaan. Siitosparvien iät ovat alle 9kk, mikä on ikä jonka jälkeen viiriäisten hedelmällisyys alkaa hieman laskea. Hedelmällisyys romahtaa 1,5 vuoden iässä ja niin vanhojen lintujen munia ei enää tulisikaan käyttää suvun jatkamiseen, niinkuin ei liian nuorten lintujenkaan. 

Myöskään viiriäisen haudontaan tarkoitettuja munia ei tulisi säilyttää yli 7vrk, jonka jälkeen itävyys heikkenee. Kananmunilla itävyys heikkenee vasta 14 vrk jälkeen. Postitan munat aina näitä seikkoja silmällä pitäen, jotta sinä saat parhaan mahdollisen tuloksen.

Munat 1€/kpl. 
Parvista Perl Fee ja Tuxedo munat ovat 1,20€/kpl.  

Suunnitelmissa vasta?

Haaveiletko vasta omista kanoista tai kaneista? Tutustu rauhassa blogiin ja rotuesittelysivuihin. Päivitän jatkuvasti lisätietoa ja kokemuksiani eri rotujen elinoloista, edesottamuksista ja omista kokemuksistani. Aina saa myös kysyä, kerron mielelläni sen mitä tiedän!  

http://siltajoensirkus.blogspot.fi/2017/04/kevaan-kurssiaikatauluja.html

Keväällä 2017 tarjoan aloittavalle kanailijalle kursseja kanojen ja viiriäisten hoidosta, sekä kanalan ja ulkotarhan rakenteista. Katso tarkemmat tiedot kursseista tästähttp://www.adlibris.com/fi/tilaukset/?tt=18995_12_261548_Omatkanatkuva&r=http%3A%2F%2Fwww.adlibris.com%2Ffi%2Fkirja%2Fomat-kanat-omat-munat-9789513173166


Kanahaaveilijoille ja jo pidemmällekin ehtineille harrastajille suosittelen lämpimästi Kirsti Hassisen hauskasti ja asiantuntevasti kirjoittamaa tietoteosta kanamaisesta elämästä: Omat kanat, omat munat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti